Jabłecznik w kratkę

Ocena:

4.54 (145)

  • 1 godz. 35 min.
Jabłecznik w kratkę

Składniki:

  • 12,5 dag zimnego masła
  • 30 dag mąki + łyżka
  • 18 dag cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 1 kg jabłek (renety)
  • łyżka nutelli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 dag orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • łyżka śmietanki
  • żółtko

Jabłecznik w kratkę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jabłecznik w kratkę
  • Masło kroimy na kawałki wraz z mąką, 10 dag cukru, jajkiem oraz żółtkiem. Zagniatamy gładkie ciasto. 3/4 ciasta wkładamy do tortownicy o śr. 28 cm i formujemy spód jabłecznika, zawijając brzegi na wysokość 3 cm. Formę i resztę ciasta wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Nutellę mieszamy z sokiem cytrynowym i resztą cukru, wraz z grubo posiekanymi orzechami włoskimi i cynamonem dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek, na oprószonym mąką blacie i tniemy
  • radełkiem (nożykiem z kółkiem) na pasma.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Masę jabłkową kładziemy na spód, przykrywamy paskami ciasta, ułożonymi w kratkę. Końce pasków zlepiamy z brzegami spodu. Pieczemy ok. 45 min, aż się pięknie zrumieni. Po upływie połowy czasu pieczenia paski ciasta smarujemy śmietanką wymieszaną z żółtkiem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz przepis: Szarlotka z orzechową kruszonką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne