Placek w kratkę z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto rozmrozić w lodówce i wylepić nim formę; trzymać w chłodnym miejscu. Obraną marchew i jedną nieobraną cukinię pokroić (każdą) na dziesięć cienkich długich plasterków. Obciąć końce plastrów, aby były jednakowej długości. Plasterki warzyw włożyć do cedzaka, oprószyć solą. Zostawić do obcieknięcia na 30 min.
Pory, cebulę i pozostałe cukinie pokroić w talarki, smażyć na maśle na średnim ogniu przez 8 min. Posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać. Pozostawić do schłodzenia. Masę z porów, cebuli i cukinii rozprowadzić na cieście, rozłożyć kurczaka pokrojonego na kawałki i posypać tartym serem.
Jajka wymieszać ze śmietaną i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem, wylać na placek. Marchew i cukinię osuszyć, zrobić z nich kratkę na wierzchu placka. Posmarować oliwą i piec 10 min w temperaturze 200°C, zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze 20 min. Wystudzić na ruszcie.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!