Indyk w maladze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet umyć , osuszyć ,natrzeć solą ,pieprzem i tymiankiem. Posmarować olejem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Włożyć filet do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem i piec pod przykryciem 1 godz i 10 min w temp 180 st C.
Po upieczeniu mięso wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku .
Ozdobić owocami.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić ,aby spęczniała.
Sos od pieczeni przecedzić ,uzupełnić bulionem lub przegotowaną wodą/ 1 szklanka/ ,dodać wino , zagotować. Dodać żelatynę ,wymieszać i podgrzewać , aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem Można dodać soku z cytryny .Ostudzić. Tężejącą galaretą zalać indyka i owoce. Odstawić do ostygnięcia.
Komentarze