Kiełki należy dodawać do potraw z 3 powodów: bo dobrze smakują, ładnie wyglądają i są superzdrowe – to prawdziwa skarbnica witamin, białka i błonnika. Idealne na przednówek!
Kolorowa sałatka z kiełkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marchewki pociąć w talarki, fasolkę osączyć, ew. pokroić na krótsze kawałki. Ogórek umyć, razem ze skórką pokroić w półplasterki.
Pomidory pociąć w plasterki. Dymki oczyścić, odciąć i odłożyć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie talarki. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać w kawałki, włożyć do salaterki. Dodać wszystkie pokrojone warzywa oraz kiełki.
Jogurt wymieszać z keczupem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem, połączyć z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie przemieszać. Posypać odłożonym posiekanym szczypiorem z dymek.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze