Kolorowa sałatka z kiełkami

Kiełki należy dodawać do potraw z 3 powodów: bo dobrze smakują, ładnie wyglądają i są superzdrowe – to prawdziwa skarbnica witamin, białka i błonnika. Idealne na przednówek!

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
190.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej z puszki
  • świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • mała główka sałaty
  • opakowanie kiełków sojowych
  • SOS:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki pociąć w talarki, fasolkę osączyć, ew. pokroić na krótsze kawałki. Ogórek umyć, razem ze skórką pokroić w półplasterki.
  • Pomidory pociąć w plasterki. Dymki oczyścić, odciąć i odłożyć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie talarki. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać w kawałki, włożyć do salaterki. Dodać wszystkie pokrojone warzywa oraz kiełki.
  • Jogurt wymieszać z keczupem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem, połączyć z uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie przemieszać. Posypać odłożonym posiekanym szczypiorem z dymek.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 190.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy