Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami

Indyk jest na tyle duży, że z powodzeniem obdzielimy daniem całą rodzinę. Warto podać go w całości na stół - robi wrażenie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
4godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)

Składniki:

  • indyk (ok. 5 kg)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wytrawnego szampana
  • Farsz:
  • 1 kg winnych jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 25 dag masła
  • po łyżce mielonego cynamonu i tymianku
  • łyżka miodu
  • szklanka rodzynek
  • kieliszek koniaku
  • 2 jajka
  • 2–3 szklanki tartej bułki
  • szczypta soli, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawionego indyka osuszamy. Roztarty z solą czosnek dokładnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, nacieramy indyka, zostawiamy na 1–2 godz. w chłodnym miejscu.
  • Na farsz: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy zmiękną, dodajemy cynamon, miód i tymianek. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na niewielkim ogniu. Studzimy. Umyte rodzynki zalewamy koniakiem, zostawiamy na kilka minut. Odkładamy 2 łyżki masła, pozostałe ucieramy na pianę z 2 żółtkami.
  • Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce bułki tartej i jabłek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze utartą masę mieszamy z rodzynkami. Nadziewamy indyka, układamy go na wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i pieczemy 3–4 godz. (licząc 20 min na każde 50 dag mięsa indyka i dodając jeszcze 20 min), polewając szampanem, a później wytworzonym sosem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy