Indyk faszerowany jabłkami i rodzynkami

Indyk jest na tyle duży, że z powodzeniem obdzielimy daniem całą rodzinę. Warto podać go w całości na stół - robi wrażenie!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • indyk (ok. 5 kg)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wytrawnego szampana
  • Farsz:
  • 1 kg winnych jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 25 dag masła
  • po łyżce mielonego cynamonu i tymianku
  • łyżka miodu
  • szklanka rodzynek
  • kieliszek koniaku
  • 2 jajka
  • 2–3 szklanki tartej bułki
  • szczypta soli, pieprz

Przygotowanie

  1. Sprawionego indyka osuszamy. Roztarty z solą czosnek dokładnie mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, nacieramy indyka, zostawiamy na 1–2 godz. w chłodnym miejscu.
  2. Na farsz: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy zmiękną, dodajemy cynamon, miód i tymianek. Dokładnie mieszamy i dusimy razem kilka minut na niewielkim ogniu. Studzimy. Umyte rodzynki zalewamy koniakiem, zostawiamy na kilka minut. Odkładamy 2 łyżki masła, pozostałe ucieramy na pianę z 2 żółtkami.
  3. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce bułki tartej i jabłek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze utartą masę mieszamy z rodzynkami. Nadziewamy indyka, układamy go na wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i pieczemy 3–4 godz. (licząc 20 min na każde 50 dag mięsa indyka i dodając jeszcze 20 min), polewając szampanem, a później wytworzonym sosem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: pierś z indyka owinięta boczkiem

mięso obiad jabłka indyk Święta rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze