Gulasz z plackami ziemniaczanymi.

Pyszne połączenie chrupiących placków i aromatycznego gulaszu.

dodany przez: msewka 14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n

placki ziemniaczane naleśniki gulasz

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 183 głosów)

Składniki:

  • 60 dag karkówki b/k
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 sporych pieczarek
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • sól,pieprz do smaku
  • na placki
  • 4 bardzo duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 30 ml mleka
  • olej do smażenia
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Gulasz z plackami ziemniaczanymi. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso opłukałam,osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam mięso.W międzyczasie obrałam i pokroiłam w kostkę cebulę i posiekałam drobno czosnek.Dołożyłam je pod koniec smażenia i zeszkliłam.Jako ostatnie dołożyłam umyte,pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Posypałam przyprawą do gulaszu,dodałam koncentrat pomidorowy i wino wytrawne czerwone.Chwilkę smażyłam.Podlałam wodą i wrzuciłam kostkę bulionową warzywną.Dusiłam pod przykryciem.Co jakiś czas uzupełniałam wodę,która się wygotowała. Gdy mięso było miękkie rozmieszałam mąkę w niewielkiej ilości wody i zagęściłam gulasz.Chwilkę razem dusiłam.Można doprawić do smaku,choć gulasz jest raczej wyrazisty w smaku. Ziemniaki na placki obrałam,opłukałam.Do naczynia,do którego je ścierałam wlałam na spód mleko .Dwa ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej a dwa na drobnej.Wbiłam jajko,posoliłam i mieszając wsypywałam mąkę. Na rozgrzanej patelni smażyłam nie duże placki ziemniaczane z obu stron,na rumiany kolor. Podawałam gorące, nakładając na nie porcje gulaszu.Do każdej porcji podałam kleksa z kwaśnej śmietany i posypałam szczypiorkiem.Zapewniam,że danie jest smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy