Placki po zbójnicku

Placek po zbójnicku często określany jest też jako placek po cygańsku. Placek zbójnicki to tradycyjny placek ziemniaczany podawany z ostrym sosem na bazie wołowiny. Jednak czasami spotyka się placek po zbójnicku z gulaszem na bazie wieprzowiny. Gulasz do placka po zbójnicku jest pikantny przez dodatek ostrej papryki. Ponadto dodaje się do niego świeże warzywa. Obowiązkowo powinna znaleźć się papryka, marchewka i cebula. Placki ziemniaczane po zbójnicku to sycące i pożywne danie. Taki posiłek jest idealny na chłodniejsze dni. Przepis na placek zbójnicki jest prosty w przygotowaniu, ale dość pracochłonny. Oto prosty przepis na placek po zbójnicku.

Plackiplacki ziemniaczaneNaleśnikigulasz

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • stek-wolowy-fot.iStock-min (1)1.Gulasz do placka po zbójnicku:
    Przygotowanie placków zbójnickich należy zacząć od przyrządzania gulaszu wołowego, który potrzebuje trochę czasu na duszenie, aby mięso było cudownie miękkie i rozpływające się w ustach. Mięso kroimy w kostki 2 × 2 cm, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy wołowina nabierze kolorów, wrzucamy ją do rondla razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liśćmi laurowymi i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Wszystkie składniki zalewamy 2 szklankami wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zaczynamy duszenie. We wszystkich przepisach na tego typu gulasz autorzy podają, że mięso należy dusić do miękkości przez 30 minut do godziny. Nie wiem, czy to w sklepie mięsnym wciskają mi zawsze stare podeszwy, czy na 5 piętrze tak jak w górach trzeba dłużej wszystko gotować, ale jeszcze nigdy mięso nie było dostatecznie miękkie po tak krótkim czasie.
  • lisc-laurowy-iStock2.Po godzinie duszenia dorzucam do rondla pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę i duszę kolejną godzinę a czasami nawet półtorej. Przez cały czas należy dolewać wodę, gdy zbyt dużo jej wyparuje. Pod koniec gotowania, aby nadać potrawie zbójnickiego charakteru, dosypujemy ostrą paprykę w proszku i zagęszczamy śmietaną lub mąką, jeśli jest taka potrzeba.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)3.Placek po zbójnicku – przepis:
    Ziemniaki i cebulę trzeba porządnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Im większe ziemniaki, tym wygodniej się ściera i zmniejsza się ryzyko starcia palców. Jeżeli ziemniaki są młode i bardzo wodniste to należy masę odcedzić na sicie. Rozgrzewamy olej na patelni, a w tym czasie do masy na placki wbijamy rozkłócone jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Jeśli ciasto jest za rzadkie, to należy dosypać odrobinę mąki i ponownie wymieszać. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy porcje ciasta w odstępach i smażymy je na dość ostrym ogniu tak, aby się złociście przyrumieniły z obu stron.
  • pietruszka-iStock (1)4.Gotowe placki odciskamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zanim usmażymy kolejną partię, ponownie rozgrzewamy olej na patelni. Na świeżo usmażone gorące i chrupiące placki nakładamy porcję delikatnego aromatycznego gulaszu. Placek po zbójnicku świetnie smakuje posypany startym serem, posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Ponadto placek po zbójnicku można podawać z kiszonymi ogórkami.

Porady

Placek po zbójnicku najlepiej usmażyć na patelni o grubym, nieprzywierającym dnie. Podczas smażenia przyda się także metalowa lub silikonowa łopatka, która z łatwością pozwoli przewrócić usmażony placek ziemniaczany. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w szeroki półmisek na którym zmieści się placek po zbójnicku i sos wołowy. Ziemniaki na placki po zbójnicku można zetrzeć na tradycyjnej tarce, mandolinie lub w robocie elektrycznym z elementami przeznaczonymi do ścierania warzyw.

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na placki z dyni

Placek po węgiersku a placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku ma wiele nazw. Kolejną z nich jest placek po węgiersku. Wiele przepisów wskazuje, że placek po węgiersku może mieć dodaną wędzoną paprykę w proszku lub podsmażone pieczarki. Przepis na placek po zbójnicku niekiedy zmieniany jest poprzez dodawanie do sosu leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki. Nawet w wielu lokalach określenie na to danie występuje zamiennie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy