Gruszki w zalewie na zime

Gruszki bardzo ładnie wyglądają i smakują, przepis dostałam od babci.

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • parę stołowych łyżek cukru
  • parę dużych śliwek
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
  • 2. Wkładamy do słoików ( wcześniej wyparzonych). Zasypujemy cukrem, po około 2 łyżki stołowe na 1 litrowy słoik ( zależy od słodkości gruszek), dodajemy po 2-3 goździki na słój,na wierzch kładziemy śliwkę, co da zalewie różowy kolor, zalewamy zimną wodą.
  • 3. Na dno garnka wkładamy chusteczkę, by słoiki nie pękły, nalewamy tyle wody by widoczne były tylko wieczka od słoika, gotujemy przez około 25 min.
  • 4. Po zagotowaniu wyciągamy słoiki z garnka, sprawdzamy moc trzymania zakrętek, dokręcamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na parę godzin, by się zassały.
  • 5. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • SMACZNEGO!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy