Grillowany karczek w winie

Bardzo soczysty i aromatyczny karczek

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 plastry karczku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 małe cebule
  • olej

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wsypujemy przyprawy i zalewamy olejem. Plastry karkówki myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym i wkładamy do marynaty. Całość umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.
  2. 2. Na rozgrzaną patelnię grillową dajemy zamarynowane mięso i lekko podlewamy olejem. Opiekamy ok 5 minut z każdej ze stron, a następnie ulewamy olej i grillujemy co jakiś czas obracając mięso. Po upływie 30 minut dodajemy pokrojoną w cząstki cebulkę, podsmażamy całość ok 5 minut, a następnie zalewamy winami . Wszystko razem dusimy dopóki wino się nie zredukuje.
  3. 3. Tak grillowana karkówka rewelacyjnie smakuje z musztardą dijon.
grill mięso obiad kolacja karkówka karczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze