Grillowana kapusta i ziemniaki z pastą warzywną

Pyszna kapusta i ziemniaki na grillu przygotowane.

Dania główne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki:
  • 1 – 1,5 kg młodych małych ziemniaków,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeże igiełki rozmarynu,
  • kapusta:
  • 1 mała, młoda główka białej kapusty,
  • olej smakowy czosnek – bazylia,
  • pikantna przyprawa do potraw Vegeta,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ponadto:
  • świrze listki bazylii,
  • pasta warzywna RELISH Podravka.

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki grillowane:
  • Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy je. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.
  • Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.
  • Kapusta grillowana:
  • Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy pikantną przyprawą Vegetą, pieprzem i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.)

Porady

Zobacz też: grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy