Kapusta z krokietami

Ocena:

4.4 (181)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
Kapusta z krokietami

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 10 dag bułki tartej
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki oleju lnianego

Kapusta z krokietami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapusta z krokietami
  • Obrane ziemniaki gotujemy, gorące tłuczemy na gładką masę. Orzechy mielemy, łączymy z ziemniakami, dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy krokiety długości 5–6 cm. Każdy krokiet obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju. Kapustę kiszoną lekko odciskamy, kroimy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości.
  • Grzyby płuczemy i zalewamy szklanką wody, odstawiamy na 2 godz. Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Osączamy,  kroimy na cienkie paseczki i razem z wywarem dodajemy do kapusty, dalej gotujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kapustę podajemy z gorącymi krokietami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne