Kapusta z krokietami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapusta z krokietami
Obrane ziemniaki gotujemy, gorące tłuczemy na gładką masę. Orzechy mielemy, łączymy z ziemniakami, dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy krokiety długości 5–6 cm. Każdy krokiet obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju. Kapustę kiszoną lekko odciskamy, kroimy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości.
Grzyby płuczemy i zalewamy szklanką wody, odstawiamy na 2 godz. Gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Osączamy, kroimy na cienkie paseczki i razem z wywarem dodajemy do kapusty, dalej gotujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kapustę podajemy z gorącymi krokietami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!