Graham na zakwasie
Graham na zakwasie - Przepis na Graham na zakwasieGraham na zakwasie
chleb
- Czas przygotowania:
- 1440 min.
- Kalorie:
- 70.00 kcal
Ocena:
(średnia 4.53 z 175 głosów)
Składniki:
- 1. Zakwas z lodówki:
- Wyjęłam zakwas dodałam 125 mili letniej wody i mąki żytniej razowej typ 2000 tyle samo co wody ( zostawiłam pod ściereczką na 3 godziny )
- 2. Zaczyn:
- 3 łyżki zakwasu żytniego ( dałam połowę szklanki czyli 125 mili )
- 1 szk mąki żytniej razowej typ 2000
- 1 szk mąki pszennej tortowej
- 500ml letniej przegotowanej wody
- 3. Ciasto chlebowe:
- 300g mąki graham
- 200g mąki pszennej tortowej
- 250ml letniej przegotowanej wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- słonecznik łuskany można kupić w paczuszkach po 100 -200 gram
- Otręby pszenne Kupiec 150 gram
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- 1. Wyjęłam mój zakwas z lodówki dodałam do niego połowę szklanki letniej wody i tyle samo mąki żytniej razowej typ 2000 , Wymieszałam i zostawiłam na 3 godziny.
- 2. Po 3 godzinach 125 mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę .Wymieszałam i zostawiłam na noc. ( 8 godzin powinna stać )
- 3. O 6 rano dodałam mąkę graham i mąkę pszenną tortową oraz letnią wodę, sól i miód przez 15 minut wyrabiać luźne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, wsypać dodatkową niedużą porcję mąki orkiszowej. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny .
- 4. Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 25x10cm) wysmarowanych masłem lub oliwą i wysypanych warstwą otrębów. Wyszły dwa bochenki chleba .
- 5.Surowe ciasto chlebowe umieszczone w formach przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aby podwoiło swą objętość. Posypujemy słonecznikiem wierzch chleba i smarujemy wrzątkiem skórką nie będzie pękała podczas pieczenia . Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut (ustawienie góra+dół). Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Chleb wyrzucić na kratkę do wystudzenia.
- Boski wyszedł chlebek śniadanie było rewelacyjne polecam .
Kalorie: 70.00
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
90 min.

Wspaniały chlebek na samym zakwasie.
GRAHAM NA ZAKWASIE
Czas przygotowania:
30 min.

Przepisy na Wielkanoc - żurek na wielkanocne śniadanie.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 250 kcal
Żurek na zakwasie
Czas przygotowania:
20 min.

Smakowita zupa pachnąca grzybami.
Zupa na zakwasie
Czas przygotowania:
15 min.

Tradycyjną potrawą na wigilijnym stole jest barszcz na zakwasie. Sami zróbcie zakwas kilka dni przed świętami. Smak zupy będzie niepowtarzalny!
Barszcz na zakwasie
Czas przygotowania:
40 min.

Kilkadziesiąt lat temu powszechnie pieczono go w polskich domach. Takiego smaku i zapachu chleba nie zna pokolenie wychowane na pieczywie z supermarketu. Warto upiec go samodzielnie!
Chleb żytni na zakwasie
Czas przygotowania:
720 min.

Pyszny chleb na zakwasie - sam się robi :)
Świąteczny chleb na zakwasie
Czas przygotowania:
90 min.

Całkiem inne słodkie bułeczki