golonko_po_goralsku

Golonko po góralsku

Ocena:

4.55 (196)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Zapiekane w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 tylne wieprzowe golonko
  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 200 ml śmietany 12%
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do golonki
  • 1 średnia cebula
  • 5 łyżek oleju
  • Marynata:
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka jabłkowego octu winnego
  • 2 łyżki przyprawy do golonki
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Golonko po góralsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonko pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonko dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ½ kapusty, golonko i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
  • Smacznego!

Porady

Zobacz też: Kuchnia góralska – co warto zjeść i dlaczego będąc na Podhalu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne