GOŁĄBKI Z RYŻEM I GRZYBAMI + SOS POMIDOROWY

Ocena:

4.5 (236)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Gołąbki z ryżem i grzybami, to nie tylko danie wigilijne.
Są pracochłonne, ale po zrobieniu smaczne

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty,
  • Na farsz :
  • 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko,
  • grzyby suszone-10 dag.,
  • masło-do podsmażenia grzybów-4 łyżki,
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz-do smaku,
  • Na sos :
  • swojski przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy lub inny sos, np. grzybowy.
  • kwaśna śmietana,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz-do smaku.
  • Do posypania:
  • pietruszka lub koper.

Gołąbki z ryżem i grzybami + sos pomidorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • KAPUSTA :
  • Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do wrzątku na co najmniej 10 minut, by liście zaczęły odchodzić od siebie.
  • Gdy kapusta lekko ostygnie, to zdejmujemy kolejne warstwy liści.
  • Nerw każdego liścia u nasady ścinamy nożem.
  • FARSZ :
  • Ryż gotujemy na sypko (pół twardo).
  • Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy, odcedzamy i drobno siekamy.
  • Wywar zachowujemy.
  • Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.
  • Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę i dodajemy sól i pieprz.
  • PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW :
  • Na każdy ostudzony liść nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w kopertę lub w ruloniki.
  • Na dnie rondla lub brytfanki układamy liście kapusty,(niektórzy jeszcze kładą tzw.sreberko), by uchronić dno przed przypaleniem, a na nie kładziemy ciasno gołąbki.
  • Na wierzch garnka, znów kładziemy liście kapusty.
  • Zawartość garnka podlewamy wywarem z grzybów lub wywarem warzywnym z kostki.
  • Płyn powinien przykrywać gołąbki na około 5 cm.
  • Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180º C.
  • SOS POMIDOROWY:
  • Robimy, np. sos pomidorowy z mąki, kwaśnej śmietany i swojskiego przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego.
  • Możemy te gołąbki podawać z innym sosem, np. swojskim sosem grzybowym z dodatkiem kostki grzybowej.
  • Na koniec posypujemy sos koprem lub pietruszką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne