Gołąbki z grzybami i ryżem

Pyszne jarskie gołąbki, najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym.
Wspaniałe na Wigilę.

dodany przez: Aseret aseret

dania mięsne gołąbki przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 158 głosów)

Składniki:

  • kapusta biała 1 sztuka
  • ryż 1 szklanka
  • cebula 2 szt
  • masło 3 łyżki
  • grzyby suszone 8 dag
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Gołąbki z grzybami i ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby namoczyć na noc, ugotować i odcedzić.
  • Przygotować kapustę.
  • Ugotować ryż na sypko.
  • Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle.
  • Grzyby drobno posiekać, wymieszać z ryżem, cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • Liście kapusty napełnić farszem; ułożone w rondlu gołąbki podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem godzinę.
  • Podawać z ziemniakami lub chlebem, polane sosem grzybowym i posypane natką pietruszki.
  • Tym razem gołąbki zrobiłam z kapusty włoskiej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy