Gołąbki w sosie żurkowym

Przepis na gołąbki Porcja: 225 Składniki na 15 minut

Dodany przez:

Gołąbki w sosie żurkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
225 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • średnia główka białej kapusty
  • 25 dag ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 25 dag karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l żurku z butelki
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Przepis na gołąbki - pyszne gołąbki w sosie zasmakują każdemu
  2. Kapustę obgotować w osolonej wodzie, podzielić na liście. Ryż wymieszać z masłem i niewielką ilością wody, wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 110ºC (lub ugotować w podwójnej ilości wody na półmiękko).
  3. Do ryżu dodać posiekane i zrumienione na tłuszczu cebulę, obgotowane i posiekane grzyby. Mięso zemleć. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  4. Farsz nakładać na liście. Boki złożyć do środka i zwijać rulony. Gołąbki układać jeden obok drugiego w rondlu. Zagotować żur wymieszany ze szklanką wody, zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sos z duszenia zaprawić odrobiną mąki i śmietaną.
  5. Gołąbki gotowe - smacznego!
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad sos gołąbki kapusta sos żurkowy gołąbki w sosie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy