Gołąbki w sosie żurkowym

Przepis na gołąbki Porcja: 225 Składniki na 15 minut

dania mięsnegołąbkiSosy

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
225 kcal
Ocena:

(średnia 4.45 z 174 głosów)

Składniki:

  • średnia główka białej kapusty
  • 25 dag ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 25 dag karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 l żurku z butelki
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na gołąbki - pyszne gołąbki w sosie zasmakują każdemu
  • Kapustę obgotować w osolonej wodzie, podzielić na liście. Ryż wymieszać z masłem i niewielką ilością wody, wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 110ºC (lub ugotować w podwójnej ilości wody na półmiękko).
  • Do ryżu dodać posiekane i zrumienione na tłuszczu cebulę, obgotowane i posiekane grzyby. Mięso zemleć. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Farsz nakładać na liście. Boki złożyć do środka i zwijać rulony. Gołąbki układać jeden obok drugiego w rondlu. Zagotować żur wymieszany ze szklanką wody, zalać nim gołąbki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sos z duszenia zaprawić odrobiną mąki i śmietaną.
  • Gołąbki gotowe - smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 225

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy