Moje pychotne gołąbki mięsne z kaszą jęczmienną i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z kapusty oddzielić 2-3 pierwsze liście. Główkę włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, gotować do odpowiedniej miękkości i sukcesywnie zdejmować z wierzchu liście. Oddzielić 12 liści. (Liście można też najpierw oddzielić i potem ugotować 8-10 min) W tym samym czasie ugotować wg przepisu na op. 2 woreczki kaszy jęczmiennej z czego potrzebujemy tylko 1,5. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem.
Kaszę doprawić również solą i pieprzem. Do dużej miski włożyć mięso mielone, wymieszać z przyprawami, dodać jajo, koncentrat, kaszę oraz pieczarki i natkę. Całość dokładnie wymieszać.
Rozłożyć ugotowane, osuszone liście kapusty, odciąć "zgrubione nerwy". Na każdym liściu wyłożyc podobna ilość farszu, zwinąć w kopertkę.
2-3 surowe oddzielone wcześniej liście kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego (ja miałam dwa mniejsze naczynia). Na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem( 2 kostki rosołowe na 1 l wody)
Piec pod przykryciem 45minut, odkryć, położyć na każdym gołąbku po wiórku masła lub kawałku słoninki i piec już bez przykrycia jeszcze 15 minut do lekkiego zarumienienia kapusty:)
Podawać z ziemniakami piure oraz ulubionym sosem- pomidorowy, pieczeniowy, grzybowy
12 gołąbków- wychodzi 6 porcji- liczę po 2 na głowę
Komentarze