Moje pychotne gołąbki mięsne z kaszą jęczmienną i pieczarkami

Inne niż tradycyjne gołąbki w młodej kapuście pieczone w piekarniku:)

dania mięsnegołąbki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1, 5 paczuszki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 30 deko pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól (lub vegeta), pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 kostki bulionowe
  • masło lub słoninka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z kapusty oddzielić 2-3 pierwsze liście. Główkę włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, gotować do odpowiedniej miękkości i sukcesywnie zdejmować z wierzchu liście. Oddzielić 12 liści. (Liście można też najpierw oddzielić i potem ugotować 8-10 min) W tym samym czasie ugotować wg przepisu na op. 2 woreczki kaszy jęczmiennej z czego potrzebujemy tylko 1,5. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem.
  • Kaszę doprawić również solą i pieprzem. Do dużej miski włożyć mięso mielone, wymieszać z przyprawami, dodać jajo, koncentrat, kaszę oraz pieczarki i natkę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Rozłożyć ugotowane, osuszone liście kapusty, odciąć "zgrubione nerwy". Na każdym liściu wyłożyc podobna ilość farszu, zwinąć w kopertkę.
  • 2-3 surowe oddzielone wcześniej liście kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego (ja miałam dwa mniejsze naczynia). Na nich ułożyć gołąbki. Zalać bulionem( 2 kostki rosołowe na 1 l wody)
  • Piec pod przykryciem 45minut, odkryć, położyć na każdym gołąbku po wiórku masła lub kawałku słoninki i piec już bez przykrycia jeszcze 15 minut do lekkiego zarumienienia kapusty:)
  • Podawać z ziemniakami piure oraz ulubionym sosem- pomidorowy, pieczeniowy, grzybowy
  • 12 gołąbków- wychodzi 6 porcji- liczę po 2 na głowę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy