Gołąbki łatwiejsze z suchą kaszą i ryżem

Smaczne gołąbki z kaszą i ryżem, polecam.

dodany przez: Anullka anullka

dania mięsne gołąbki

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 30 dkg zmielonego boczku wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej szklanka=200 ml
  • 1 główka kapusty
  • 0,75 litra soku pomidorowego 100%
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie,
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka lubczyku lub selera
  • 1 łyżka vegety lub jarzynki lub innej ulubionej przyprawy

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Gołąbki łatwiejsze z suchą kaszą i ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z kapusty wykroić głąba, włożyć do dużego garnka, zala wodą, przykryć i parzyć(liście będą odpadać same)
  • Do zmielonego mięsa dodać, startą cebulę, jajko, sól, pieprz, suchą kaszę, ryż i wodę,dokładnie wyrobić .
  • Z liści ściąć gruby nerw, rozkładać na talerzu, wkładać po czubatej łyżce farszu, zawijać gołąbki, najpierw boki, potem przód.
  • Gołąbki zawijać trochę luźniej niż normalne, ponieważ nam spęcznieją.
  • Na dno garnka położyć kilka liści, ułożyć ścisło gołąbki, dodać przyprawę, masło,pokrojoną marchewkę, liście laurowe i ziele, gałązkę lubczyka lub selera. Zalać gołąbki wodą, gołąbki mają być tylko przykryte, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż gołąbki będą miękkie.
  • Do ugotowanych, wlać sok pomidorowy, lub własny przecier pomidorowy, gotować razem jeszcze 10 min.
  • Można sos zagęścić 2 łyżkami mąki , wymieszanymi z kilkoma łyżkami wody.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy