Bezjajeczna frittata z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z mąki, wody, 3 łyżek oliwy oraz soli, pieprzu i curry robimy ciasto – najlepiej mikserem, stopniowo dodając mąkę do wody (uwaga – będzie bardzo rzadkie). Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, następnie mieszamy z połową parmezanu.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło, wylewamy 1-cm warstwę ciasta, czekamy, aż się zetnie i kładziemy na nim po 3–4 pomidorki, parę oliwek, 2 plasterki cebuli, parę listków ziół, posypujemy odrobiną parmezanu i delikatnie składamy na pół, ponownie posypując parmezanem.
Dosmażamy pod przykryciem przez 3 min, a potem już bez przykrycia, z obu stron, aż się dobrze zrumieni.
Podajemy obłożony świeżą porcją dodatków, z garścią rukoli lub innych wyrazistych w smaku liści. Dodatkowo możemy je polać sosem pomidorowym lub keczupem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
Komentarze