Francuski placek mięsny

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 35–40 minut Porcja: 495 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Francuski placek mięsny

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
495 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 szalotki
  • 20 dag marchewki
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Szalotki obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać, drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso, chwilkę dusić. Zdjąć z ognia. Starannie wymieszać z żółtkami, gałką, solą i pieprzem.
  2. Ciasto rozmrozić. Lekko rozwałkować. Podzielić na 2 kawałki. Jednym wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem. Włożyć farsz. Przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Zrobić w wierzchnim płacie otwór, przez który uleci para.
  3. Piec 35–40 min w temperaturze 200°C. Podawać z zieloną sałatą.
obiad kolacja ciasto francuskie mięso mielone placek mięsny francuski placek mięsny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy