Faworki

Andrzejkowe

Dodany przez:

Faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 50ml śmietany 12%
  • Szczypta soli
  • Cuker puder
  • Olejdo smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszac z solą i 2 łyżkami cukru pudru,a następnie dodać masło, żółtka i śmietanę.
  2. Całość zagnieść i rozwałkować na baaardzo cienko (podczas smażenia "urosną")
  3. Ciasto kroimy w 2cm paski o dł.ok 5cm.
  4. Plastry nacinamy po środku i przekładamy jeden koniec.
  5. Wrzucamy na rozgrzany olej na kilkanaście sekund i wykładamy na papier.
  6. Na koniec sypiemy cukrem pudrem.
deser faworki andrzejki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze