Dżem leśny

Maliny, jagody, jeżyny, a to wszystko doprawione odrobiną białego rumu, cynamonu, gałki i goździków. Dżem leśny idealnie pasować będzie do naleśników, placków i babeczek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory dżemy

Ocena:

(średnia 4.42 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg jeżyn
  • 1/2 kg jagód
  • 4 łyżki białego rumu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki mielonych: cynamonu, gałki, goździków
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • 1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Dżem leśny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy