Dżem leśny

Maliny, jagody, jeżyny, a to wszystko doprawione odrobiną białego rumu, cynamonu, gałki i goździków. Dżem leśny idealnie pasować będzie do naleśników, placków i babeczek.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg jeżyn
  • 1/2 kg jagód
  • 4 łyżki białego rumu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • po 1/4 łyżeczki mielonych: cynamonu, gałki, goździków
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • 1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1

Przygotowanie

  1. Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

przetwory Dżem Owoce lesne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy