Dwukolorowe babeczki z czekoladą

Dwukolorowe babeczki z czekoladą to świetny pomysł na deser na Wielkanoc. Mogą z powodzeniem zastąpić jedną dużą babkę, a na stole będą prezentować się równie efektownie. Dodajemy do nich czekoladę, żeby były jeszcze pyszniejsze. Ten przepis możecie też wykorzystać do przygotowania słodkich wypieków w innych kształtach.

babeczki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • babeczki z czekoladą1 (1)1.Białka ubijamy na sztywną pianę, miksujemy z cukrem i kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a wodę z olejem. do masy jajecznej na przemian dodajemy mieszaninę suchą i mokrą. Mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na pół. do jednej części dodajemy łyżkę mąki, do drugiej kakao.
  • babeczki z czekoladą1 (2)2.Do foremek na małe babki (o śr. 10–12 cm u podstawy) wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto, do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180°C. Wierzchy upieczonych i ostudzonych babeczek zanurzamy w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Porady

W przepisie na dwukolorowe babeczki z czekoladą wykorzystujemy:

  • jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • mąkę - najlepiej pszenną
  • kakao - prawdziwe, ciemne 
  • czekoladę deserową - połamaną na drobne kawałki

Notka redakcyjna

Dwukolorowe babeczki z czekoladą są łatwe w przygotowaniu. Powyższy przepis możecie dowolnie modyfikować. Dobrym pomysłem będzie na przykład użycie innego rodzaju czekolady. Zamiast czekolady deserowej wykorzystajcie czekoladę mleczną lub zmieszajcie ją pół na pół z gorzką. Dobrze sprawdzi się też czekolada biała. Do babeczek pasują również polewy smakowe, na przykład polewa karmelowa lub owocowa. Babeczki warto też udekorować lukrem, żeby wyglądały jeszcze lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy