Dufinki

Dufinki to pożywna, aczkolwiek wysokokaloryczna, przekąska, która stanowi świetną alternatywę dla frytek, ryżu, kaszy czy ziemniaczanego purée. Nazywane są one również smażonymi kulkami ziemniaczanymi.  Z zewnątrz są one otoczone chrupiącą otoczką, a w środku wypełnione miękkim i aksamitnym farszem ziemniaczanym. Dufinki można serwować do obiadu zamiast tłuczonych ziemniaków lub podawać w formie przekąski w towarzystwie ulubionych sosów. Poniżej przepis na dufinki ziemniaczane! 

dodany przez: Kulinarna Ania

Dodatki Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Dufinki - przepis 1.

    W rondelku rozgrzewamy olej - dufinki będziemy smażyć na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, aby utrzymywać stałą, ale nie za wysoką temperaturę oleju rzepakowego. Z ziemniaczanej masy formujemy zwilżonymi dłońmi kuleczki. Dobrze jest przygotować na blacie kuchennym naczynie z wodą do moczenia. Kulki - dufinki - smażymy na złoto. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Dufinki podajemy do mięsa na drugie albo z ulubionymi sosami jak frytki.

  • Gotujące ziemniaki 2.

    Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy (jak mam dobre młode ziemniaczki). Gotujemy od gorącej wody (tak radzi szefowa Joanna Jakubiuk - królowa ziemniaków) przez 15-20 minut, do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy dokładnie ziemniaki - tłuczkiem, maszynką lub najwygodniej - przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąkami,  solą i pieprzem do smaku.  Dalej smażymy je na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. 

Porady

  • Dufinki możemy przygotować na dwa różne sposoby. Popularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zdrowszym, sposobem jest smażenie ich w głębokim tłuszczu (najlepiej oleju rzepakowym). Alternatywą dla tego sposobu jest pieczenie ich w piekarniku. 
  • Farsz na dufinki powinien być aksamitnie gładki. Taką konsystencję bardzo trudno osiągnąć przez rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Lepiej wykorzystać maszynkę do ziemniaków lub przecisnąć je przez praskę. 
  • Jeśli chcemy, by nasze dufinki miały fantazyjny i oryginalny kształt, możemy użyć rękawa cukierniczego i przecisnąć przez niego farsz ziemniaczany. 
  • Dufinkę możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem - dzięki temu zyskają one atrakcyjną, intensywną barwę. 

Notka redakcyjna

Dufinki nie należą do tradycyjnych dań kuchni polskiej - występują one powszechnie zarówno w kuchni niemieckiej, jak i francuskiej, gdzie nazywane są ziemniakami księżnej. Według receptury francuskiej przygotowuje się je z purée ziemniaczanego, żółtek i masła, a następnie przyprawia: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo ważna jest także forma ich obróbki, ponieważ we Francji zazwyczaj piecze się je w piekarniku. Z kolei u naszych zachodnich sąsiadów dufinki nazywane są Herzogin-Kartoffeln i zazwyczaj do farszu dodaje się również natkę pietruszki. W Niemczech zazwyczaj są one smażone na maśle. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy