Drożdżówki z kruszonką

pyszne domowe drozdżówki

bułkiciasto drożdżoweDeserykruszonka

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 165 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g margaryny Kasia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • Kruszonka :
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 75 g margaryny Kasia
  • 75 g cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do rondelka wlać mleko i podgrzać je. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i lekko wymieszać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, zrobić w mące dołek i dodać żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko połączyć drewnianą łyżką i dodać margarynę i ręcznie wyrobić ciasto. W misce lekko je oprószyć mąką, zakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta połączyć rękoma składniki kruszonki i wstawić ją do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrobić i rozwałkować na nie za cienki placek. Za pomocą foremki w kształcie okręgu wycinać kółka ( u mnie wyszło 6 dużych kółek ). Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Kółka można posmarować rozmąconym w mleku żółtkiem. Na kółka rozłożyć przygotowaną kruszonkę i zostawić bułki do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zajadać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy