Drożdżowe muffiny

Takie malutkie niby bułeczki, ale bardzo pyszne.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • kruszonka:
  • 10 dag zimnego masła
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • dodatkowo:
  • truskawki
  • jagody
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i suchymi drożdżami w drugim naczyniu lekko ubić jajko z dodatkiem mleka i oleju, następnie dolać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
  2. Przygotowane ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 2 godziny.
  3. Kruszonka:
  4. Masło posiekać z cukrem, mąką i migdałami, następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
  5. Do foremek powkładać papierowe papilotki i do każdej włożyć niewielka kulkę z wyrośniętego ciasta.
  6. Dodatkowe jajko lekko ubić i posmarować nim ułożone w foremkach ciasto, następnie na wierzchu ułożyć truskawki lekko je wciskając i posypać jagodami oraz kruszonką.
  7. Piec około 20-25 min w temp. 180 st.

Wskazówki

Zobacz też przepis na muffiny z porzeczkami

jajka deser truskawki jagody masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze