Megaczekoladowe masełko z kawałkami prażonych orzechów al'a nutella... mniam:)
Składniki:
200 g czekolady mlecznej
60g orzechów laskowych / włoskich (wg upodobań)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła śmietankowego
Masło czekoladowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Orzechy ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i uprażyć na rumiano (około 5 minut). Uważać żeby się nie spaliły. Gdy ostygną zmielić w blenderze. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz naczynie z masą czekoladową wyciągamy z wody i powoli wlewamy skondensowane mleko dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Powstałe masełko czekoladowe przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę aby masa lekko stwardniała. Naprawdę polecam!!
I zapraszam do siebie: www.wkrainiesmakow.blogspot.com