Domowe lody awokado-miętowe z kawałkami czekolady

Zielone, domowe lody awokado z dodatkiem mięty i kawałków czekolady to słodka propozycja nie tylko na lato. Słodzik dobieramy według preferencji - ustalmy poziom słodkości. Domowe lody będą pyszne!

Deserylody domowe

Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • dowolny słodzik do smaku (może to być miód
  • syrop z agawy
  • ksylitol
  • stewia
  • czy nawet skondensowane słodzone mleko z puszki)
  • szklanka śmietanki kremówki
  • parę kropli olejku miętowego lub łyżka miętowego syropu barmańskiego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladę drobno siekamy. Awokado przekrawamy na pół
  • usuwamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ z połówek. Miksujemy go z sokiem z cytryny i słodzikiem na gładką masę.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno
  • delikatnie łączymy z masą awokado i olejkiem miętowym (lub syropem)
  • próbujemy i ew. dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny.
  • Masę przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godz. co godzinę wyjmujemy pojemnik i miksujemy masę – dzięki temu będzie bardziej puszysta i nie powstaną w niej kryształki lodu.
  • Po ostatnim miksowaniu dodajemy kawałki czekolady i mieszamy (jeśli nie dbamy o kolor lodów
  • czekoladę można dodać przed zamrażaniem).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Domowe lody z awokado można oczywiście zrobić też w maszynie – wystarczy wlać do niej gotową masę i postępować zgodnie z instrukcją producenta.

Zobacz też: awokado z jajkiem i łososiem

Notka redakcyjna

Jeśli awokadowe lody przypadną do gustu waszym dzieciom – warto włączyć do diety najmłodszych inne zdrowe pyszności z dodatkiem tego owocu. Idealne będą musy czy kremy, którymi można smarować kanapki, ciasteczka, naleśniki czy placuszki. Albo napełniać wafelki, aby powstało coś na kształt „ciepłych lodów”

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy