1. Podaną ilośc galaretki sporządzić wg przepisu na opakowaniu,rozpuszczając w 0,5 szkl gorącej wody, i tężejącą wylać do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki.
2. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, a następnie (gdy cukier się rozpuści) dodawać po kolei żółtka, miksować aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia o wymiarach 30cm x 26cm wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 170 stopni C przez 25 minut.
3. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę,dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.
4. Oderwać pergamin od upieczonego biszkoptu i wykrawać szklanką kółka. Nakładać stężoną galaretkę na kółka biszkoptowe i oblać przestudzoną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Komentarze