domowe_delicje

domowe delicje

Ocena:

4.5 (157)

  • 1 godz. 30 min.
domowe delicje

Składniki:

  • 0,5 opakowania galaretki owocowej
  • polewa czekoladowa:
  • - 1 tabliczka gorzkiej (lub mlecznej) czekolady
  • - 90 ml śmietanki 30%
  • - 2 łyżeczki cukru
  • biszkopt:
  • - 2 jajka
  • - 2/5 szkl. cukru
  • - 1/5 szkl. mąki pszennej
  • - 2/5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Domowe delicje - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Podaną ilośc galaretki sporządzić wg przepisu na opakowaniu,rozpuszczając w 0,5 szkl gorącej wody, i tężejącą wylać do płaskiego naczynia. Wstawić do lodówki.
  • 2. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, a następnie (gdy cukier się rozpuści) dodawać po kolei żółtka, miksować aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Następnie dodać przesianą mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia o wymiarach 30cm x 26cm wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 170 stopni C przez 25 minut.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę,dodajemy cukier i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy.
  • 4. Oderwać pergamin od upieczonego biszkoptu i wykrawać szklanką kółka. Nakładać stężoną galaretkę na kółka biszkoptowe i oblać przestudzoną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne