To Twój Moment

Kwiatowe lody - domowe lody z pysznym dodatkiem

Ocena:

4.44 (141)

  • dla 6 osób

Masz ochotę na coś słodkiego i zimnego? Zrób pyszne smoothie w mrożonej wersji. Przepis pochodzi z książki "Guilt-Free Nice Cream" Margie Broadhead.

Składniki:

  • 125 g (1 filiżanka) malin
  • 2 banany
  • obrane i zamrożone
  • 250 ml mleka migdałowego
  • drobno starta skórka i sok z 1 limonki
  • 6 jadalnych kwiatów (np. róża
  • fiołek
  • bratek
  • lawenda
  • czarny bez
  • hibiskus).

Kwiatowe lody - domowe lody z pysznym dodatkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zblenduj maliny
  • banany
  • mleko migdałowe oraz sok i startą skórkę z limonki
  • aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Kwiaty połóż w foremce (może być silikonowa), tak żeby ich główki były skierowane na zewnątrz, dodaj plasterki limonki i wyłóż na nie zblendowaną masę. Uderz foremką o blat
  • żeby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza. Włóż patyczek i wsadź do zamrażalnika na co najmniej sześć godzin.
  • Aby wyjąć lody z foremek
  • podstaw je pod ciepłą (nie za gorącą) wodę. Ostrożnie usuń deser z pojemnika
  • trzymając za patyk.
  • Jeśli chcesz przechować lody
  • zawiń każdą sztukę osobno w pergamin. Pozostaw w zamrażalniku na maksymalnie trzy tygodnie.
  • Ten i inne przepisy na letni smakołyki znajdziecie w magazynie "To Twój Moment".

Porady

 Magazyn "To Twój Moment" dostępny do kupienia na: kiosk.burdamedia.pl

Zobacz też: Lody jagodowo-lawendowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne