Kwiatowe lody - domowe lody z pysznym dodatkiem

Masz ochotę na coś słodkiego i zimnego? Zrób pyszne smoothie w mrożonej wersji. Przepis pochodzi z książki "Guilt-Free Nice Cream" Margie Broadhead.

Dodany przez:

Desery owocowe

Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 125 g (1 filiżanka) malin
  • 2 banany, obrane i zamrożone
  • 250 ml mleka migdałowego
  • drobno starta skórka i sok z 1 limonki
  • 6 jadalnych kwiatów (np. róża, fiołek, bratek, lawenda, czarny bez, hibiskus).

Przygotowanie

  1. Zblenduj maliny, banany, mleko migdałowe oraz sok i startą skórkę z limonki, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Kwiaty połóż w foremce (może być silikonowa), tak żeby ich główki były skierowane na zewnątrz, dodaj plasterki limonki i wyłóż na nie zblendowaną masę. Uderz foremką o blat, żeby uwolnić wszystkie pęcherzyki powietrza. Włóż patyczek i wsadź do zamrażalnika na co najmniej sześć godzin.
  3. Aby wyjąć lody z foremek, podstaw je pod ciepłą (nie za gorącą) wodę. Ostrożnie usuń deser z pojemnika, trzymając za patyk.
  4. Jeśli chcesz przechować lody, zawiń każdą sztukę osobno w pergamin. Pozostaw w zamrażalniku na maksymalnie trzy tygodnie.
  5. Ten i inne przepisy na letni smakołyki znajdziecie w magazynie "To Twój Moment".

Wskazówki

 Magazyn "To Twój Moment" dostępny do kupienia na: kiosk.burdamedia.pl

Zobacz też: Lody jagodowo-lawendowe

lody domowe lody jadalne kwiaty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze