Devolay z piersi kurczaka

Ocena:

4.16 (222)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób niż zwykłe kotlety z panierką. Dodatek masła i pietruszki sprawia, że devolay ma spore grono fanów. Najwięksi miłośnicy przepisów na to danie idą o krok dalej - dodają do składników ser żółty. I właśnie taki przepis na devolay polecam. Efekt jest przepyszny, a wykonanie całkiem proste.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  2 szt.

  • jajka  3 szt.

  • masło  4 łyżeczki

  • ser żółty  100 g

  • mąka  4 łyżki stołowe

  • papryka ostra  1 łyżeczka

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • bułka tarta  0.5 szklanki

  • masło klarowane  2 łyżki stołowe

Devolay z piersi kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Myjemy piersi kurczaka, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.

    devolay-tluczek
  • Krok 2:

    Ser kroimy na grube paski, twarde masło w mniejsze kawałki, a natkę pietruszki myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki (możemy też posiekać drobno, jak ktoś woli devolay po usmażeniu z pietruszkowym masełkiem).

    devolay-ser
  • Krok 3:

    Po kolei na cztery przygotowane filety z kurczaka nakładamy po porcji sera żółtego, masło i pietruszkę. Zwijamy od najszerszej części fileta, dość ściśle, aby podczas smażenia kotlet devolay się nie rozpadł.

  • Krok 4:

    Przed smażeniem obtaczamy w jajku, w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zarumienią się na złoty kolor. Devolaj na obiad gotowy!

    devolay

Porady

Dobry devolay to przede wszystkim zasługa dobrze rozbitego mięsa. Porządny tłuczek do mięsa pomoże w tym etapie przygotowania dania - pamiętajmy jednak o dokładnym jego umyciu po zakończeniu gotowania. Dobrze rozbite, nafaszerowane i opanierowane kotlety devolay należy odpowiednio usmażyć - i tu liczy się dobrej jakości i odpowiednio dobrany tłuszcz do smażenia, ale nie mniej ważna będzie patelnia. Ten sprzęt w naszej kuchni powinien być wytrzymały i praktyczny.

Sprawdź też trik, jak szybko rozmrozić kurczaka, jeśli akurat masz go w lodówce
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy bardziej tradycyjny będzie devolay drobiowy czy devolay wieprzowy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Część z osób potwierdzi, że jak devolay to tylko z piersi kurczaka, ale inna grupa fanów tego mięsnego klasyku bierze pod uwagę kotlety devolay z wieprzowiny. W obu przypadkach należy zadbać o dobrą jakość mięsa - powinno być sprężyste i mieć ładny kolor. Wszelkie symptomy dziwnego zapachu powinny wzbudzić naszą czujność, czy mięso jest świeże. Jeśli decydujemy się przygotować wersję devolaya z serem żółtym - również zwróćmy uwagę na skład tego produktu - nie ma nic gorszego niż kiepskiej jakości nabiał dodany do dobrego kotleta. Ostatnia kwestia to tłuszcz do smażenia - uniwersalny wybór to olej słonecznikowy, ale jeśli chcemy dobry kotlet devolay z kurczaka to lepiej postawić na masło klarowane, a w przypadku wieprzowego devolaya - na smalec.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne