Tort chałwowy z wiśniami

Tort chałwowy z wiśniami to warstwowy wypiek nie tylko na specjalne okazje. Wyczuwalna mocna nuta sezamowa świetnie komponuje się z owocami. Całość pięknie wygląda i przepysznie smakuje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Tort chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i biała, przez ok. 10 min. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Połowę ciasta przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 30–35 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ok. 20 min), a następnie wyjmujemy biszkopt z formy.

  • 2.

    Pieczemy drugi biszkopt. Na krem: masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy chałwę, dalej miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.

  • 3.

    Każdy biszkopt przecinamy na 2 placki (okruszki pozostawiamy do obsypania boków tortu). Na dno tortownicy kładziemy placek, nasączamy go jedną czwartą ilości kawy i rozsmarowujemy jedną czwartą masy chałwowej.

  • 4.

    Wykładamy 1/3 masy wiśniowej. Kładziemy drugi placek i powtarzamy czynności, ostatni blat nasączamy resztą kawy i smarujemy ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypujemy okruszkami z biszkoptu, wierzch dekorujemy startą czekoladą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: tort truskawkowo-jogurtowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy