Tort chałwowy z wiśniami to warstwowy wypiek nie tylko na specjalne okazje. Wyczuwalna mocna nuta sezamowa świetnie komponuje się z owocami. Całość pięknie wygląda i przepysznie smakuje.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.46 z 195 głosów)
Na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i biała, przez ok. 10 min. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Połowę ciasta przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 30–35 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ok. 20 min), a następnie wyjmujemy biszkopt z formy.
Pieczemy drugi biszkopt. Na krem: masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy chałwę, dalej miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.
Każdy biszkopt przecinamy na 2 placki (okruszki pozostawiamy do obsypania boków tortu). Na dno tortownicy kładziemy placek, nasączamy go jedną czwartą ilości kawy i rozsmarowujemy jedną czwartą masy chałwowej.
Wykładamy 1/3 masy wiśniowej. Kładziemy drugi placek i powtarzamy czynności, ostatni blat nasączamy resztą kawy i smarujemy ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypujemy okruszkami z biszkoptu, wierzch dekorujemy startą czekoladą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019
Porady
Zobacz też: tort truskawkowo-jogurtowy
Komentarze