Ciasto dyniowe

Ocena:

4.49 (182)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto dyniowe to must have każdej jesieni. Już sam aromat wypieku rekompensuje niższą temperaturę za oknem. Słodkie i puszyste ciasto z dyni idealnie komponuje się z cynamonową kawą lub herbatą korzenną, która doskonale rozgrzewa w chłodniejsze pory roku. Z poniższego przepisu zrobicie dyniowe ciasto z delikatną masą z serka philadelphia. Wyższy poziom słodyczy zapewnią rodzynki.

Składniki:

  • masło  200 g

  • cukier  200 g

  • dynia  250 g

  • jajka  3 szt.

  • mąka pszenna  300 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • sól  2 g

  • serek śmietankowy  250 g

  • cukier puder  5 g

  • rodzynki  50 g

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podgrzewanie masła: roztapiamy je w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 2:

    Dodanie purée z dyni: masło przekładamy do większej misy. Dodajemy purée z dyni. Sięgamy po jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do ciasta dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.

  • Krok 3:

    Składniki suche: do masy na ciasto dyniowe dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

  • Krok 4:

    Ubijanie białek: w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy, łącząc masę.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto dyniowe wylewamy na tortownicę o średnicy 28 cm lub kwadratową blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.

  • Krok 6:

    Krem z serka philadelphia: przygotowujemy, kiedy ciasto ostygnie. W wysokim naczyniu ubijamy serek z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy rodzynkami.

Porady

  • Do ciasta dyniowego możecie wykorzystać gotowe purée dyniowe ze słoika lub przygotować je wcześniej samodzielnie z pieczonej dyni.
  • Ciasto po upieczeniu powinno być puszyste i wilgotne. Jeśli sprawdzacie patyczkiem, czy już można je wyjąć z piekarnika, weźcie pod uwagę to, że trochę ciasta i tak może się przykleić. A jeżeli nie macie pewności, czy jest dobrze wypieczone, można potrzymać je dłużej w piekarniku – do 60 minut.
  • Możecie użyć innego kremowego serka typu philadelphia.
  • Ciasto wychodzi smaczne z dodatkiem purée dyniowego różnych odmian dyni. Jeśli zdecydowaliście się na purée ze sklepu, sprawdźcie, czy nie zawiera cukru. Jeśli tak jest, to możecie zmniejszyć ilość cukru w przepisie o połowę.
  • Cukier biały można zastąpić trzcinowym, a do ciasta dodać cynamon lub przyprawę do piernika, jeśli lubicie bardziej korzenne aromaty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne dodatki do ciasta dyniowego

  • Orzechy nerkowca – można położyć je na krem z serka obok, lub zamiast, rodzynek. Ładnie wyglądają w całości, ale równie dobrze smakują mielone.
  • Cynamon – 15 g cynamonu w proszku można dodać do masy na ciasto dyniowe lub do kremu.
  • Polewa z białej czekolady – to alternatywa dla kremu z serka philadelphia. Zrobicie ją z czekolady roztopionej w 50 ml śmietanki kremówki. Polewę należy nałożyć na przestudzone ciasto.
  • Lukier cytrynowy – łatwy do zrobienia lukier z cukru pudru i soku z cytryny świetnie pasuje do dyniowego ciasta.

Ciasto dyniowe nie tylko jesienią

Jeśli chcecie, aby ciasto dyniowe gościło na waszych stołach o każdej porze roku, przygotujcie przetwory z dyni w słoikach. Będą dobre przez długi czas, jeśli zawekujecie przetwory. Co to znaczy? Gotowe purée z dyni należy nakładać gorące do wyparzonych słoików. Następnie należy owinąć ręcznikiem i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia. Jeśli po ostygnięciu pokrywki w słoikach będą wklęsłe, to znaczy że wekowanie się udało. Przetworów, które są szczelnie zamknięte w słoikach, nie trzeba przechowywać w lodówce.

Powyższy przepis na ciasto dyniowe powstał na bazie przepisu Damiana Kordasa z magazynu "Moje Gotowanie" 11/2016.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne