ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Intensywne, czekoladowe ciasto z pysznym kremem czekoladowym.

ciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1.składniki na ciasto.
  • * 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • * 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • * 3/4 szklanki kakao
  • * 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * pół łyżeczki soli
  • * 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • * 1/2 szklanki oleju
  • * 2 duże jajka
  • * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • * 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
  • 2.Krem czekoladowy**:
  • * 230 g gorzkiej czekolady
  • * 2 łyżki kakao
  • * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • * 5 łyżek wody
  • * 1 łyżka rumu lub wódki
  • * 2 duże jajka
  • * 1 łyżka cukru***
  • * szczypta soli
  • * 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3.polewa czekoladowa
  • * 140 g mlecznej czekolady
  • * 110 g gorzkiej czekolady
  • * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • * 160 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.ciasto
  • Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
  • Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
  • Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • 2.krem czekoladowy.
  • W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
  • W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia
  • .
  • Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3.polewa czekoladowa.
  • Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
  • Smacznego :)
  • * ja piekłam w formie o średnicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe
  • ** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całości z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie tortu
  • *** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy