ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Intensywne, czekoladowe ciasto z pysznym kremem czekoladowym.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 1.składniki na ciasto.
  • * 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • * 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • * 3/4 szklanki kakao
  • * 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * pół łyżeczki soli
  • * 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • * 1/2 szklanki oleju
  • * 2 duże jajka
  • * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • * 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
  • 2.Krem czekoladowy**:
  • * 230 g gorzkiej czekolady
  • * 2 łyżki kakao
  • * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • * 5 łyżek wody
  • * 1 łyżka rumu lub wódki
  • * 2 duże jajka
  • * 1 łyżka cukru***
  • * szczypta soli
  • * 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3.polewa czekoladowa
  • * 140 g mlecznej czekolady
  • * 110 g gorzkiej czekolady
  • * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • * 160 g śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. 1.ciasto
  2. Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
  3. Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
  4. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. 2.krem czekoladowy.
  6. W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
  8. W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia
  9. .
  10. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  11. 3.polewa czekoladowa.
  12. Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
  13. Smacznego :)
  14. * ja piekłam w formie o średnicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe
  15. ** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całości z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie tortu
  16. *** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej
deser kakao mąka przenna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze