Ciasto czekoladowe z kardamonem

Gorzka czekolada i kardamon to naprawdę wyjątkowy duet. W tym przepisie kardamon czaruje cytrusową nutą i kwiatowo-drzewnym aromatem, a bakalie nadają ciastu królewski charakter.

Dodany przez:

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie

  1. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy na małym ogniu razem z czekoladą, cały czas dobrze mieszając.
  2. Jajka z cukrem oraz kardamonem ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzoną masę czekoladową.
  3. Dodajemy mąkę, rodzynki oraz posiekane orzechy i daktyle; delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez 60–75 minut w małej tortownicy lub formie keksowej.
  4. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.
  5. Przepis na ciasto czekoladowe z kardamonem prosto z książki "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer.
ciasto czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy