Gorzka czekolada i kardamon to naprawdę wyjątkowy duet. W tym przepisie kardamon czaruje cytrusową nutą i kwiatowo-drzewnym aromatem, a bakalie nadają ciastu królewski charakter.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
200 g cukru
6 jajek
1 szklanka ulubionych orzechów, daktyli i rodzynek
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Ciasto czekoladowe z kardamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło podgrzewamy i rozpuszczamy na małym ogniu razem z czekoladą, cały czas dobrze mieszając.
Jajka z cukrem oraz kardamonem ubijamy na puszystą masę i łączymy z przestudzoną masę czekoladową.
Dodajemy mąkę, rodzynki oraz posiekane orzechy i daktyle; delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez 60–75 minut w małej tortownicy lub formie keksowej.
Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy.
Przepis na ciasto czekoladowe z kardamonem prosto z książki "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer.