Ciaperkapusta

Ciapkapusta lub ciaperkapusta to jedno z dań regionalnych, które nie wygląda, ale smakuje przepysznie. Ciapkapusta to bardzo prosty przepis, ale warto zadbać o jakościowe składniki. Polecam!

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 153 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty bialej lub kiszonej
  • skwarki
  • szklanka wody
  • niecała łyżka octu
  • cukier
  • domowe "vegeta"
  • opcjonalnie do smaku sól
  • pieprz do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, kapustę biała szatkujemy i gotujemy ( jeśli używamy kiszoną to lekko ją siekamy, by miała krótsze "nitki" ). Boczek wytapiamy na skwareczki i wraz z tłuszczem dodajemy to utłuczonych ziemniaków wymieszanych z kapusta. W małym garnuszku robimy "miksturę" z wody, octu, soli, wegety, ok. łyżeczki cukru i pieprzu - czekamy aż się zagotuje i gorące wlewamy do masy ziemniaczano-kapuścianej. Mieszamy i gotowe.
  • Proporcje ziemniaków i kapusty można zmienić. Ile składników "mikstury" też podałam na oko bo to rożnie bywa - jeśli robimy z kapusty kiszonej to octu wtedy mniej, konsystencja całości taka "ciapowata". Całość ma mieć smak taki leciutko kwaśnawy
  • Ciapkapustę podajemy z mielonymi kotletami, pieczonymi żeberkami i sosem, lub np rolada :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy