Ciapkapusta

Ciapkapusta to prosty, smakowity, ale nieco kaloryczny dodatek do obiadu. Jeśli chcemy zaserwować sycący posiłek śląskiej kuchni, postawmy na ciapkapustę.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.76 z 25 głosów)

Składniki

  • • 500 gram kapusty kiszonej
  • • 800 gram ziemniakow
  • • ok.250 gram boczku wedzonego
  • • sol, pieprz

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać woda, odcisnąć, czynność powtórzyć 3 razy. Kapustę ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować,potłuc i wymieszać z odlaną kapustą kiszoną.Boczek wędzony stopić i wmieszać do kapusty z ziemniaki, dodać sól i pieprz do smaku i wszystko dobrze wymieszać.
  2. Ciapkapusta smakuje z karminadlami czyli kotletem mielonym, uduszonymi żeberkami-wtedy nie potrzebujemy boczku wędzonego bo mamy sos-czy z kurczakiem z piekarnika.
obiad ziemniaki kapusta kiszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze