Ciapkapusta

Ciapkapusta to prosty, smakowity, ale nieco kaloryczny dodatek do obiadu. Jeśli chcemy zaserwować sycący posiłek śląskiej kuchni, postawmy na ciapkapustę.

kapusta kiszona

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 223 głosów)

Składniki:

  • • 500 gram kapusty kiszonej
  • • 800 gram ziemniakow
  • • ok.250 gram boczku wedzonego
  • • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać woda, odcisnąć, czynność powtórzyć 3 razy. Kapustę ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować,potłuc i wymieszać z odlaną kapustą kiszoną.Boczek wędzony stopić i wmieszać do kapusty z ziemniaki, dodać sól i pieprz do smaku i wszystko dobrze wymieszać.
  • Ciapkapusta smakuje z karminadlami czyli kotletem mielonym, uduszonymi żeberkami-wtedy nie potrzebujemy boczku wędzonego bo mamy sos-czy z kurczakiem z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy