Chleb Rosyjski na zakwasie

Pyszny domowy chleb,jakie piekły nasze babcie i prababcie.

Zakwas

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • Zakwas:
  • 50g zakwasu żytniego razowego
  • 150g maki żytniej razowej
  • 300g wody
  • Wszystko razem dokładnie wymieszac,szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.
  • 320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego j.w
  • 280g wody
  • 480g jasnej mąki żytniej
  • 10g soli
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do zaczynu dodac wodę i dobrze wymieszac. Wsypac mąkę i sól, dodac nasiona i wyrobic lepkie, raczej luźne ciasto. Zakryc naoliwioną folią i zostawic do wyrośnięcia w 28C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowac oliwą,włożyc go do pieca rozgrzanego do 210C i piec 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyc do 190C i piec kolejne 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy