Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi

Domowy chlebek z mąki żytniej i pszennej z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego.

dodany przez: Beatris beatris

chleb

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka soli
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • białko jaja do posmarowania

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno

Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Najpierw zrobić rozczyn. W tym celu drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce wymieszać oba rodzaje mąki z solą. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy podwójnie swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Foremki keksówki (lub średnią tortownicę) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do nich ciasto na chleb i odstawić na kolejne pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Wierzch chlebków posmarować białkiem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy