70 dag wołowej zrazówki pokrojonej na 4 grube plastry
75 dag ziemniaków
4 strąki zielonej papryki
4 duże mięsiste pomidory
4 czosnkowe kiełbaski
2 szklanki bulionu (z kostki)
3 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki smalcu
3 łyżki mielonej słodkiej papryki
szczypta suszonego majeranku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki soli
Wołowina z kiełbaskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać. Cebule drobno pokroić, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Plastry mięsa mocno wygnieść ręką, lekko posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na smalcu, następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić cebulę, posypać ją solą, majerankiem, kminkiem i czosnkiem, zalać szklanką gorącego bulionu, zagotować, przełożyć do mięsa i dusić 20-25minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w paski. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem, dodać do mięsa razem z pokrojoną papryką i pozostałym bulionem, dusić ok. 8-10 minut. Pomidory – po sparzeniu i zdjęciu skórki- pokroić w grubą kostkę, a kiełbaski- na plasterki. Pomidory i kiełbaski wrzucić do mięsa, posypać mieloną papryką. Potrawę delikatnie wymieszać, dusić jeszcze około 10 minut. Przed podaniem doprawić do smaku.