Wołowina z kiełbaskami

Ocena:

4.49 (150)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
polecam wołowinę na obiad..

Składniki:

  • 70 dag wołowej zrazówki pokrojonej na 4 grube plastry
  • 75 dag ziemniaków
  • 4 strąki zielonej papryki
  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 4 czosnkowe kiełbaski
  • 2 szklanki bulionu (z kostki)
  • 3 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki smalcu
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki soli

Wołowina z kiełbaskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek obrać. Cebule drobno pokroić, czosnek posiekać i rozetrzeć z solą. Plastry mięsa mocno wygnieść ręką, lekko posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na smalcu, następnie przełożyć do dużego rondla z grubym dnem. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić cebulę, posypać ją solą, majerankiem, kminkiem i czosnkiem, zalać szklanką gorącego bulionu, zagotować, przełożyć do mięsa i dusić 20-25minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w paski. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem, dodać do mięsa razem z pokrojoną papryką i pozostałym bulionem, dusić ok. 8-10 minut. Pomidory – po sparzeniu i zdjęciu skórki- pokroić w grubą kostkę, a kiełbaski- na plasterki. Pomidory i kiełbaski wrzucić do mięsa, posypać mieloną papryką. Potrawę delikatnie wymieszać, dusić jeszcze około 10 minut. Przed podaniem doprawić do smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne