Włoska zupa brokułowa

Ocena:

4.52 (145)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 min Gotowanie: ok. 1 godz. Porcja: 100 kcal

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokułów
  • 1/2 kg kości wołowych na rosół
  • pęczek świeżej włoszczyzny (lub opakowanie mrożonki Włoszczyzna krojona w paski Hortex)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego (po 17,5 g)
  • 1/2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • sól, pieprz

Włoska zupa brokułowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kości opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 l wody, posolić. Zagotować, zebrać szumowiny.
  • Włoszczyznę opłukać, pokroić na kawałki. Natkę opłukać, otrzepać z wody.
  • Oczyszczoną świeżą włoszczyznę lub mrożoną włoszczyznę i natkę pietruszki dołożyć do garnka z kośćmi, gotować na najmniejszym ogniu około 1 godziny. Gotowy bulion przecedzić.
  • Bulion zagotować, wrzucić brokuły, ugotować do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, bulion zachować.
  • W niewielkiej ilości bulionu stopić serki topione, stale mieszając dolewać resztę bulionu.
  • Czosnek obrać, posiekać. Wraz z brokułami dodać do zagęszczonego bulionu, wlać wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne