Burgery z grilla

Pojechaliśmy na wakacje! A tam oprócz mleczka w tubce...były prawdziwe burgery.

dania mięsnefast foodburgeryhamburgery

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 145 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • po 200-250 g wołowny na osobę
  • papryczki jalapeno
  • sałata
  • pomidory pokrojone w plastry
  • cebula pokrojona w plastry
  • korniszony krojone w podłużne na plastry
  • ok. 1/2 łyżeczki dobrej musztardy na kotelta
  • sos HP do podania i do doprawienia mięsa (1/2 łyżeczki na kotleta)
  • sól - ale dopiero po usmażeniu
  • świeżo mielony pieprz do doprawienia mięsa surowego
  • bułki pszenne do burgerów
  • ew. majonez, ketchup do podania
  • plastry sera żółtego po jednym na kotleta
  • koniecznie zapas papierowych serwetek
  • dodatkowo u mnie: 2 spore łyżki pesto z koperku, pietruszki, odrobiny octu balsamicznego i słusznej porcji oliwy z oliwek

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wołowinę wrzucamy do dużej miski dodajemy musztardę, sos HP, pesto(opcjonalnie), solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ilość musztardy i sosu HP dodajemy wg proporcji po 1/2 łyżeczki na 200-250 g wołowiny. Mieszamy dokładnie ręką, formujemy równe kule i później spore, grube kotlety. Na ok 1-1,5 cm grubości. Nie bójcie się, jeśli kotelty wydadzą Wam się zbyt duże i tak się skurczą podczas grillowania. Tak przygotowane burgery wkładamy do lodówki przykryte folią spożywczą. U mnie na min. 2-3 godziny przed grillowaniem. Wg przykazań fachowców należy je grillować ok. 3 minut po każdej stronie, ale z doświadczenia wiem, że małe "jednorazowe" grille każą nam czekać na kotelty znacznie dłużej. Poświęćcie jednego na sprawdzenie jak wygląda w środku. Na koniec grillowania połużcie po plasterku sera na każdego kotleta. W między czasie na krótko ułużcie bułki na grillu, żeby się podgrzały. Dodatki tj. papryczki, pomidory, cebulę, sałatę itp. najlepiej poukładać na stole i każdemu dać możliwość skomponowania własnego hamburgera. U nas świetnie się to sprawdza, a goście pobijają rekordy w szykowaniu coraz to wyższych "kanapek", któych później nie są w stanie wpakować do głodnych "paszczy". Zabawa murowana i brudne wszystko na około, więc najlepsze obrusy zostawcie na inne okazje. Miłej zabawy i smacznego!

Porady

Zobacz też: Burger z indyka z brokułem i sałatą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy