Burgery z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wołowinę wrzucamy do dużej miski dodajemy musztardę, sos HP, pesto(opcjonalnie), solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ilość musztardy i sosu HP dodajemy wg proporcji po 1/2 łyżeczki na 200-250 g wołowiny. Mieszamy dokładnie ręką, formujemy równe kule i później spore, grube kotlety. Na ok 1-1,5 cm grubości. Nie bójcie się, jeśli kotelty wydadzą Wam się zbyt duże i tak się skurczą podczas grillowania. Tak przygotowane burgery wkładamy do lodówki przykryte folią spożywczą. U mnie na min. 2-3 godziny przed grillowaniem. Wg przykazań fachowców należy je grillować ok. 3 minut po każdej stronie, ale z doświadczenia wiem, że małe "jednorazowe" grille każą nam czekać na kotelty znacznie dłużej. Poświęćcie jednego na sprawdzenie jak wygląda w środku. Na koniec grillowania połużcie po plasterku sera na każdego kotleta. W między czasie na krótko ułużcie bułki na grillu, żeby się podgrzały. Dodatki tj. papryczki, pomidory, cebulę, sałatę itp. najlepiej poukładać na stole i każdemu dać możliwość skomponowania własnego hamburgera. U nas świetnie się to sprawdza, a goście pobijają rekordy w szykowaniu coraz to wyższych "kanapek", któych później nie są w stanie wpakować do głodnych "paszczy". Zabawa murowana i brudne wszystko na około, więc najlepsze obrusy zostawcie na inne okazje. Miłej zabawy i smacznego!
Komentarze