Buddha bowl w 30 minut

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g brązowego ryżu
  • sól
  • duży batat (350 g), obrany, pokrojony w słupki
  • 250 g groszku cukrowego w strączkach
  • 200 g bobu
  • 6 łyżek oliwy
  • 400 g ciecierzycy z zalewy, po odsączeniu
  • łyżka przyprawy tandoori masala
  • łyżka pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 4–5 liści sałaty rzymskiej, poszatkowanych
  • 100 g białej rzodkwi, pokrojonej
  • mała cukinia (ok. 150 g), pokrojona
  • ogórek sałatkowy, pokrojony
  • owoc awokado
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie

  1. Wieczorem: gotujemy ryż w osolonej wodzie, pieczemy słupki batata, blanszujemy groszek. Bób wrzucamy do wrzątku, gotujemy 4–5 min, odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą, obieramy i mieszamy z łyżką oliwy. Ciecierzycę płuczemy, połowę mieszamy z przyprawą tandoori masala i łyżką oliwy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min w temp. 180°C. Pozostałą ciecierzycę miksujemy na hummus z tahini, resztą oliwy i połową soku z cytryny.
  2. Rano: ryż, pieczone, gotowane i surowe warzywa przekładamy do pudełek, dodajemy połówkę awokado skropioną resztą soku z cytryny, upieczoną ciecierzycę, porcję przygotowanego hummusu, oprószamy ostrą papryką, posypujemy kiełkami i sezamem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
awokado ciecierzyca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy