Buddha bowl w 30 minut

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.

buddha bowl

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wieczorem: gotujemy ryż w osolonej wodzie, pieczemy słupki batata, blanszujemy groszek. Bób wrzucamy do wrzątku, gotujemy 4–5 min, odcedzamy, przelewamy lodowatą wodą, obieramy i mieszamy z łyżką oliwy. Ciecierzycę płuczemy, połowę mieszamy z przyprawą tandoori masala i łyżką oliwy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15 min w temp. 180°C. Pozostałą ciecierzycę miksujemy na hummus z tahini, resztą oliwy i połową soku z cytryny.
  • 2.Rano: ryż, pieczone, gotowane i surowe warzywa przekładamy do pudełek, dodajemy połówkę awokado skropioną resztą soku z cytryny, upieczoną ciecierzycę, porcję przygotowanego hummusu, oprószamy ostrą papryką, posypujemy kiełkami i sezamem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: wytrawne babeczki z groszkiem i kurkami


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy