Awokado nadziewane salsą z kumkwatów

Awokado i kumkwat idą w parze! Orzeźwiająca salsa z kumkwatów świetnie skomponuje się z charakterystycznym smakiem awokado. Idealna porcja dla dwóch osób na śniadanie lub przekąskę.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • dojrzałe awokado
  • 5–6 kumkwatów
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • kawałeczek świeżej papryczki chili
  • listki świeżej mięty i kolendry
  • plaster świeżego mango
  • garstka ziaren granatu
  • do smaku: sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę, a następnie, używając łyżki – trochę miąższu, powiększając wgłębienie po pestce.
  2. Kumkwaty, cebulę, chili, miętę i kolendrę siekamy, mieszamy z pokrojonym w kosteczkę mango, wydrążonym awokado i pestkami granatu.
  3. Przyprawiamy do smaku oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min, aby smaki miały czas się połączyć.
  4. Nakładamy salsę do połówek awokado, dekorujemy listkami mięty i kolendry oraz plasterkami kumkwatów.
  5. Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 4/2018
awokado salsa kumkwaty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze