Awokado nadziewane salsą z kumkwatów

Ocena:

4.5 (170)

  • 10 min.
  • dla 2 osób

Awokado i kumkwat idą w parze! Orzeźwiająca salsa z kumkwatów świetnie skomponuje się z charakterystycznym smakiem awokado. Idealna porcja dla dwóch osób na śniadanie lub przekąskę.

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 5–6 kumkwatów
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • kawałeczek świeżej papryczki chili
  • listki świeżej mięty i kolendry
  • plaster świeżego mango
  • garstka ziaren granatu
  • do smaku: sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Awokado nadziewane salsą z kumkwatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Awokado przecinamy na pół
  • wyjmujemy pestkę
  • a następnie
  • używając łyżki – trochę miąższu
  • powiększając wgłębienie po pestce.
  • Kumkwaty
  • cebulę
  • chili
  • miętę i kolendrę siekamy
  • mieszamy z pokrojonym w kosteczkę mango
  • wydrążonym awokado i pestkami granatu.
  • Przyprawiamy do smaku oliwą
  • sokiem z cytryny
  • solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min
  • aby smaki miały czas się połączyć.
  • Nakładamy salsę do połówek awokado
  • dekorujemy listkami mięty i kolendry oraz plasterkami kumkwatów.
  • Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 4/2018

Porady

Zobacz: makaron mie z pak choi i mieloną wołowiną

Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne