Cykoria zapiekana

Przygotowanie: 20 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 191 głosów)

Cykoria zapiekana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w osolonym i zakwaszonym sokiem cytrynowym wrzątku. Osączyć, ostudzić. W rondelku roztopić masło, oprószyć mąką i mieszając, zasmażyć na jasny kolor. Zasmażkę rozprowadzić wlewanym po trochu zimnym mlekiem. Sos beszamelowy, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 5 minut.
  • 2. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki ementalera i szynki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą beszamelu i obłożyć pozostałymi plasterkami sera. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy