Brukselka kojarzy wam się z koszmarem dzieciństwa, kiedy to wybieraliście ją z zupy i odkładaliście na bok talerza? Koniec z tym. Gdy poznacie ją w innej odsłonie, te wspomnienia pójdą w zapomnienie i nie pogardzicie już ani jedną główką tej mini kapustki. Dodajcie 2 wyraziste dodatki i zapomnijcie o garnku z wodą, a pokochacie ten smak.
Co zrobić z brukselki?
Zazwyczaj gotuje się ją po prostu w wodzie, jak kapustę, ale wtedy ma dość mało wyrazu i niektórym po prostu nie smakuje. Aby więc wydobyć z niej wszystko, co najlepsze, warto przetestować inne opcje, takie jak:
- sałatka z brukselki,
- kiszona brukselka,
- kotlety z brukselki,
- brukselka w beszamelu,
- brukselka marynowana,
- brukselka w sosie musztardowym.
Wszystkie powyższe propozycje są pyszne, ale można jeszcze prościej, a równie smacznie. Wystarczy tylko upiec brukselkę w piekarniku z dodatkiem czosnku i parmezanu, a wtedy zachwyci nie tylko aromatem, ale i konsystencją. Wszystko dlatego, że pieczona brukselka staje się przyjemnie skarmelizowana, a jej wierzch pięknie się rumieni, przez co w środku jest idealnie mięciutka, a na zewnątrz chrupiąca. Warto jednak porządnie rozgnieść mini główki przed pieczeniem, a wtedy zarumienią się jeszcze pyszniej. Zobaczcie przepis na pieczoną brukselkę krok po kroku, a na nowo poznacie to niedocenione warzywo.
Prosty przepis na pieczoną brukselkę
Składniki:
- 500 g brukselki,
- 1 łyżka oliwy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- garść tartego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy brukselki i przekrajamy je na pół. Następnie polewamy warzywa oliwą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozgniatamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane brukselki pieczemy przez około 20 minut, po czym wyjmujemy i jeszcze gorące posypujemy tartym parmezanem.