Bramborové knedlíky

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 160 kcal

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
160.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • jajko
  • 1/2 szklanki (8 dag) mąki
  • 1/2 szklanki (8 dag) kaszy manny
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Knedle ziemniaczane - Czechy, Słowacja
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, przetrzeć przez praskę, wyłożyć na stolnicę. W środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Uformować 5 podłużnych wałków. Zagotować 4 l wody, osolić, włożyć knedle i gotować około 15 minut. W połowie gotowania odwrócić je.
  • Gotowe wyjąć, osączyć, pokroić w plastry i podawać do pieczeni z sosem lub gulaszu.

Kalorie: 160.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy