Bombardino, to bardzo popularny, zwłaszcza na włoskich stokach narciarskich, napój alkoholowy podawany na gorąco. W skład trunku wchodzą: ajerkoniak, brandy (whisky lub rum), całość zwieńczona jest bitą śmietana. Sam napój pochodzi z Lombardii i powstał w schronisku Mottolino w 1972 roku. Jego dosłowna nazwa to – mała bomba, nawiązuje do temperatury i ilości dodanego alkoholu – ok. 30%. Z czasem bombardino stało się powszechnie serwowanym napojem w ośrodkach narciarskich.
iStock
(średnia 4 z 1 głosów)
Mleko: podgrzewamy je w garnku. Nie zagotowujemy, powinno być na tyle ciepłe, aby można było włożyć do niego palec.
Bombardino: ajerkoniak, brandy lekko podgrzewamy i wraz z cukrem przekładamy w równych proporcjach do szklanek, mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
Śmietana: ubijamy ją i dekorujemy nią szklanki z trunkiem. Na koniec posypujemy napój cynamonem. Opcjonalnie dekorujemy laską cynamonu.
likiery, Przekąski na ciepło - zobacz inne inspiracjePorady
- Wersja Bombardino – Calimero zawiera gorące, aromatyczne espresso. Wystarczy przed dodaniem bitej śmietany ostrożnie wlać do szklanek z alkoholem kawę. Możemy wówczas trunek posypać kawą.
- Ciekawym, przełamującym słodycz trunku dodatkiem, będzie starta gorzka czekolada, którą posypujemy bitą śmietanę.
- W napoju zamiast brandy możemy dodać rum lub whisky lub ulubiony likier.
- Ilość i proporcje alkoholu w przepisie są podane szacunkowo. Dokładna ilość zależy od naszych preferencji.
Komentarze