Bombardino

Bombardino, to bardzo popularny, zwłaszcza na włoskich stokach narciarskich, napój alkoholowy podawany na gorąco. W skład trunku wchodzą: ajerkoniak, brandy (whisky lub rum), całość zwieńczona jest bitą śmietana. Sam napój pochodzi z Lombardii i powstał w schronisku Mottolino w 1972 roku. Jego dosłowna nazwa to – mała bomba, nawiązuje do temperatury i ilości dodanego alkoholu – ok. 30%. Z czasem bombardino stało się powszechnie serwowanym napojem w ośrodkach narciarskich. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

likiery Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Bombardino - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mleko: podgrzewamy je w garnku. Nie zagotowujemy, powinno być na tyle ciepłe, aby można było włożyć do niego palec.

  • 2.

    Bombardino: ajerkoniak, brandy lekko podgrzewamy i wraz z cukrem przekładamy w równych proporcjach do szklanek, mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy.

  • 3.

    Śmietana: ubijamy ją i dekorujemy nią szklanki z trunkiem. Na koniec posypujemy napój cynamonem.  Opcjonalnie dekorujemy laską cynamonu.

Porady

  • Wersja Bombardino – Calimero zawiera gorące, aromatyczne espresso. Wystarczy przed dodaniem bitej śmietany ostrożnie wlać do szklanek z alkoholem kawę. Możemy wówczas trunek posypać kawą.
  • Ciekawym, przełamującym słodycz trunku dodatkiem, będzie starta  gorzka czekolada, którą posypujemy bitą śmietanę.
  • W napoju zamiast brandy możemy dodać rum lub whisky lub ulubiony likier.
  • Ilość i proporcje alkoholu w przepisie są podane szacunkowo. Dokładna ilość zależy od naszych preferencji.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy