Adobe Stock
0 (0)
Long Island iced tea to mocny drink, który składa się z wódki, ginu, tequili i rumu. W połączeniu z likierem pomarańczowym i coca-colą tworzą one trunek o bursztynowej barwie kojarzącej się z mrożoną herbatą. Fenomen tego koktajlu polega na tym, że alkohol nie jest w nim wyraźnie wyczuwalny. Sprawdźcie, jak zrobić słynny drink Long Island iced tea.
wódka 20 ml
gin 20 ml
rum 20 ml
tequila 20 ml
likier pomarańczowy 20 ml
syrop cukrowy 20 ml
coca cola 40 ml
sok z cytryny 40 ml
Przygotowanie: chłodzimy wysoką szklankę do drinków w zamrażarce. Shaker barmański wypełniamy kostkami lodu.
Mieszanie: wlewamy do shakera z lodem wódkę, rum, gin, tequilę, likier pomarańczowy, sok z cytryny i syrop cukrowy. Energicznie wstrząsamy wszystkie składniki przez kilkanaście sekund.
Podanie: przelewamy zawartość shakera do szklanki (wraz z lodem). Uzupełniamy colą. Dekorujemy plasterkiem limonki lub cytryny.
Porady
- Drink Long Island wydaje się być bardzo mocny, ponieważ zawiera aż cztery rodzaje wysokoprocentowego alkoholu (nie licząc likieru). Zaskakująco nie są one tak bardzo wyczuwalne, a koktajl smakiem i wyglądem przypomina mrożoną herbatę. Trzeba jednak pić go ostrożnie, bo może niepostrzeżenie zawrócić nam w głowie.
- Jak zrobić Long Island iced tea bez shakera bostońskiego i miarki do alkoholu? Nic prostszego, wystarczy użyć zwykłych naczyń i przyborów, które każdy ma w domu. Drink możemy wymieszać w zakręcanym słoiku, a składniki odmierzyć za pomocą szklanej miarki lub wagi kuchennej.
- Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki. Jeśli samodzielnie wyciskamy owoce, pamiętajmy, żeby pozbyć się pestek, ponieważ Long Island drink należy do koktajli, których nie przelewa się przez sitko barmańskie.
- Jednym ze składników tego drinka jest likier pomarańczowy. Najlepiej sprawdzi się trunek typu triple sec, a szczególnie cointreau. Możemy go zamienić na grand marnier – francuski likier na bazie koniaku często wykorzystywany w cukiernictwie, na przykład do słynnych crêpes suzette. W ostateczności można użyć ekstraktu pomarańczowego.
- Ten mocny koktajl alkoholowy najlepiej smakuje z dodatkiem srebrnej tequili, która sprawdza się w mieszankach neutralnych smakowo. Jej złota wersja ma lekko karmelowy aromat i niekoniecznie współgra z pozostałymi elementami koktajlu.
- Drink podajemy w wysokich szklankach typu collins lub highball. Warto przyozdobić go owocami i świeżymi ziołami, na przykład miętą lub gałązką jałowca.
- Szczególnie spragnionym wrażeń smakoszom mieszanek alkoholowych polecamy zamówienie drinka w wersji extra long. Oznacza to, że będzie zawierał podwójne dawki wszystkich składników.
- Syrop cukrowy, który jest nam potrzebny do drinka z Long Island, przygotowuje się poprzez rozpuszczenie białego cukru w gorącej wodzie w proporcjach 1:1. Możemy zrobić go więcej, ponieważ dosyć długo wytrzymuje w temperaturze pokojowej i przydaje się nie tylko do drinków, ale także do wypieków, deserów i mrożonej kawy.
- Jeśli przypadł Wam do gustu drink Long Island iced tea, przepis na koktajl o symbolicznej nazwie Californication też powinien Wam się spodobać. Jest bardzo podobny, ale zamiast coca-coli zawiera sok pomarańczowy. Inne wariacje to na przykład Boston tea party z blue curaçao i cytrynowym napojem gazowanym.