Ewa Niepytalska

Long Island iced tea – mocny koktajl alkoholowy

Ocena:

0 (0)

  • 5 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Long Island iced tea to mocny drink, który składa się z wódki, ginu, tequili i rumu. W połączeniu z likierem pomarańczowym i coca-colą tworzą one trunek o bursztynowej barwie kojarzącej się z mrożoną herbatą. Fenomen tego koktajlu polega na tym, że alkohol nie jest w nim wyraźnie wyczuwalny. Sprawdźcie, jak zrobić słynny drink Long Island iced tea. 

Składniki:

  • wódka  20 ml

  • gin  20 ml

  • rum  20 ml

  • tequila  20 ml

  • likier pomarańczowy  20 ml

  • syrop cukrowy  20 ml

  • coca cola  40 ml

  • sok z cytryny  40 ml

Long island iced tea – mocny koktajl alkoholowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: chłodzimy wysoką szklankę do drinków w zamrażarce. Shaker barmański wypełniamy kostkami lodu.  

  • Krok 2:

    Mieszanie: wlewamy do shakera z lodem wódkę, rum, gin, tequilę, likier pomarańczowy, sok z cytryny i syrop cukrowy. Energicznie wstrząsamy wszystkie składniki przez kilkanaście sekund. 

  • Krok 3:

    Podanie: przelewamy zawartość shakera do szklanki (wraz z lodem). Uzupełniamy colą. Dekorujemy plasterkiem limonki lub cytryny. 

Porady

  • Drink Long Island wydaje się być bardzo mocny, ponieważ zawiera aż cztery rodzaje wysokoprocentowego alkoholu (nie licząc likieru). Zaskakująco nie są one tak bardzo wyczuwalne, a koktajl smakiem i wyglądem przypomina mrożoną herbatę. Trzeba jednak pić go ostrożnie, bo może niepostrzeżenie zawrócić nam w głowie. 
  • Jak zrobić Long Island iced tea bez shakera bostońskiego i miarki do alkoholu? Nic prostszego, wystarczy użyć zwykłych naczyń i przyborów, które każdy ma w domu. Drink możemy wymieszać w zakręcanym słoiku, a składniki odmierzyć za pomocą szklanej miarki lub wagi kuchennej.  
  • Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki. Jeśli samodzielnie wyciskamy owoce, pamiętajmy, żeby pozbyć się pestek, ponieważ Long Island drink należy do koktajli, których nie przelewa się przez sitko barmańskie.  
  • Jednym ze składników tego drinka jest likier pomarańczowy. Najlepiej sprawdzi się trunek typu triple sec, a szczególnie cointreau. Możemy go zamienić na grand marnier – francuski likier na bazie koniaku często wykorzystywany w cukiernictwie, na przykład do słynnych crêpes suzette. W ostateczności można użyć ekstraktu pomarańczowego. 
  • Ten mocny koktajl alkoholowy najlepiej smakuje z dodatkiem srebrnej tequili, która sprawdza się w mieszankach neutralnych smakowo. Jej złota wersja ma lekko karmelowy aromat i niekoniecznie współgra z pozostałymi elementami koktajlu.  
  • Drink podajemy w wysokich szklankach typu collins lub highball. Warto przyozdobić go owocami i świeżymi ziołami, na przykład miętą lub gałązką jałowca. 
  • Szczególnie spragnionym wrażeń smakoszom mieszanek alkoholowych polecamy zamówienie drinka w wersji extra long. Oznacza to, że będzie zawierał podwójne dawki wszystkich składników. 
  • Syrop cukrowy, który jest nam potrzebny do drinka z Long Island, przygotowuje się poprzez rozpuszczenie białego cukru w gorącej wodzie w proporcjach 1:1. Możemy zrobić go więcej, ponieważ dosyć długo wytrzymuje w temperaturze pokojowej i przydaje się nie tylko do drinków, ale także do wypieków, deserów i mrożonej kawy. 
  • Jeśli przypadł Wam do gustu drink Long Island iced tea, przepis na koktajl o symbolicznej nazwie Californication też powinien Wam się spodobać. Jest bardzo podobny, ale zamiast coca-coli zawiera sok pomarańczowy. Inne wariacje to na przykład Boston tea party z blue curaçao i cytrynowym napojem gazowanym. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne