Bliny gryczane.

*****

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 149 głosów)

Składniki:

  • 20 dkg mąki gryczanej,
  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 1/2 litra mleka,
  • 4 czubate łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 jaja,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 dkg drożdży,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka oraz dodajemy 10 dkg mąki pszennej.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia jakieś 20 minut.
  • Żółtka ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy do wyrośniętych drożdży stopione masło, utarte żółtka, kaszę gryczaną oraz sól.
  • Wyrabiamy dodając mąki i resztę ciepłego mleka.
  • Ciasto powinno być lśniące.
  • Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy tak przygotowaną pianę.
  • Mieszamy i odstawiamy na 15 minut trzymając ciasto pod przykryciem.
  • Smażymy je na maśle ... jak naleśniki.
  • Podajemy na gorąco

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy